Cena festivalu patří letos Miloni Čepelkovi

Již jedenáctou mimořádnou osobností, jež převzala za přínos regionu v oblasti kultury Cenu Festivalu F. L. Věka, se ve čtvrtek 27. května stal Miloň Čepelka, známý herec a spoluzakladatel Divadla Járy Cimrmana, významný básník, prozaik, textař, zpěvák, scenárista, moderátor, cimrmanolog a mimořádně laskavý a neúnavný člověk. 

Slavnostní akt se symbolicky odehrál v rodném domku obrozence a nejznámější dobrušské osobnosti F. Vl. Heka v rámci natáčení dokumentu režiséra Patrika Ulricha a kameramana Františka Svěráka, který bude dárkem k 85. narozeninám čerstvého laureáta.

Cenu předal umělecký ředitel hudebního festivalu Pavel Svoboda spolu se starostou Dobrušky Petrem Lžíčařem a starostkou Opočna Šárkou Škrabalovou.    

Miloň Čepelka se narodil 23. září 1936 v Pohoří, po dobrušském gymnáziu vystudoval Vysokou školu pedagogickou v Praze. Ztvárnil celou řadu divadelních a filmových rolí. Je autorem televizních a rozhlasových her, pohádek, zábavných literárních pořadů, několika básnických sbírek, novel a povídek. Moderuje Knižní hitparádu na Country radiu, pořad Dechovka, to je moje pro ČRo České Budějovice a Region Jihlava, pořad Písničky s Miloněm na Radiu Dechovka. Dlouhodobě podporuje kulturní akce a hudební festivaly v regionu, v posledních letech také přehlídku Dobrušská filmová klapka. Spolupracuje s náchodským autorským šansonovým seskupením 6 NaChodníku.

Udělení Ceny Festivalu F. L. Věka pro něj bylo velkým překvapením. Když vstřebal neskrývané dojetí, poznamenal: „Nejsem typ na oslavy, ale vnitřně těší takové ocenění člověka o to víc.“