Jubilejní ročník festivalu ozdobí přítomnost Věkových (Hekových) potomků

Přípravy jubilejního 10. ročníku Festivalu F. L. Věka, který proběhne od 13. září do 1. listopadu a zahrnuje devět koncertů, jsou v plném proudu.
V závěru června obdrželo vedení Spolku F. L. Věka velice nečekanou, ale nesmírně radostnou zprávu - město Dobruška totiž kontaktovali potomci Františka Vladislava Heka. Jedná se o sourozence Jana Šebelíka a Jarmilu Nikliborcovou z Frýdku-Místku a nejslavnější rodák Dobrušky byl jejich prapraprapradědeček.
Oba společně navíc Dobrušce darovali cenné věci z Hekovy pozůstalosti - empírovou knihovnu, čtyři skleněné poháry s monogramy a především stříbrnou minci, již Hek popsal ve svém životopise, a zmínil se o ní také Alois Jirásek v pětidílném románu. Měl by to být dar od Wolfganga Amadea Mozarta, když se spolu setkali v Praze - stříbrný dvacetikrejcar Josefa II. ražený ve Vídni s letopočtem 1787. Historická hodnota tohoto daru se dá těžko vyčíslit.
Starosta Dobrušky Petr Lžíčař pozval oba sourozence k návštěvě města, které si právě letos připomíná 700 let od první písemné zmínky, a zároveň byli seznámeni s naším hudebním festivalem, nesoucím jméno jejich předka, velkého vlastence a hudebníka.
Bude nám nesmírnou ctí přivítat paní Jarmilu Nikliborcovou a pana Jana Šebelíka na některém z koncertů jubilejního Festivalu F. L. Věka!