Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2019

Program Ročník 2019

V programu nám bude Escualo Quintet průvodcem světem argentinského tanga od jeho počátků až po současnost. Argentinské tango vzniká v oblasti Río de la Plata a mísí se v něm vlivy kultur křesťanských přistěhovalců z Evropy, původních obyvatel Argentiny i černošských otroků. Nejvíce prostoru v programu dostává hudba argentinského hudebníka a bandoneonisty Astora Piazzolly. Tango je tanec, hudba, kultura, život a především naše nitro. V jednom okamžiku jsme obklopeni láskou, něhou a smyslností a v druhém jsme svíráni nejkrutější bolestí a steskem. Escualo Quintet je jedinečné uskupení profesionálních instrumentalistů, kteří se věnují hudebním stylům Tango argentino. Tento mladý soubor již absolvoval řadu prestižních vystoupení v dramaturgii mezinárodních festivalů, co do nástrojového obsazení je identický s kvintetem argentinského hudebníka a skladatele Astora Piazzolly.V in­terpretaci se Escualo Quintet zaměřuje na kombinaci hudebních stylů tanečních – Tango típico a koncertního stylu – Tango nuevo, které je strhující syntézou temperamentního argentinského folkloru, klasické hudby a jazzu.

Obsazení kvinteta: bandoneon – Jakub Jedlinský, housle – Vít Chudý, el. kytara – Petr Beneš, klavír – Ivan Vokáč, kontrabas – Jan Prokop

Zpěvačka a skladatelka Gabriela Vermelho se řadí mezi nejvšestrannější a nejpozoruhodnější osobnosti naší hudební a divadelní scény. Zejména její nekonvenční přístup k hudebnímu vyjadřování z ní činí umělkyni v jednoznačné disciplíně nezařaditelnou. Za roli čarodějky Evy v muzikálu Balada pro banditu brněnského divadla Husa na provázku obdržela cenu Alfréda Radoka.

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova