Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2017

Aktuality Ročník 2017

Festival pokračuje, v Opočně se představí Wenzel Grund a Apollon Quartet

Jednou z tradičních zastávek festivalu F. L. Věka je Opočno. V neděli 8. října se představí v Kodymově národním domě klarinetista Wenzel Grund spolu s Apollon Quartetem a jeho hostem Janem Machem.


Na úvod zazní Smyčcový kvartet g moll Jana Pavla Veselého (také Johann Paul Wessely), dále jsou na programu skladby Wolfganga Amadea Mozarta a v neposlední řadě smyčcový kvartet G dur, který napsal Chevaliere de Saint-Georges, jenž je považován za prvního klasického skladatele afrického původu.

Wenzel Grund se narodil v Praze a od roku 1969 žije ve Švýcarsku. Pod vedením Kurta Webera studoval hru na klarinet na Hudební a divadelní konzervatoři v Bernu. Již během studií vystoupil jako sólista s Junge Schweizer Philharmonie a v International Opernstudio v Zürichu. Je dlouholetým členem klarinetového kvarteta Swiss Clarinet Players a v současné době působí také v Clarin Art Ensemble. Je rovněž členem porot v národních a mezinárodních soutěžích, jako je například mezinárodní rozhlasová soutěž Concertino Praga v České republice.

Kvarteto Apollon (Pavel Kudelásek a Radek Křižanovský – housle, Pavel Ciprys – viola, Pavel Verner – violoncello) patří mezi přední reprezentanty slavné české kvartetní školy. Po studiích u členů věhlasných českých kvartet a absolvování prestižních mistrovských kurzů v Holandsku (Fine Arts Quartet) a Německu (Alban Berg Quartet) se úspěšně zúčastnilo řady prestižních mezinárodních soutěží, z nichž jmenujme Mezinárodní soutěž Ludwiga van Beethovena (1. cena a cena za nejlepší provedení díla L. van Beethovena) a účast ve finále mezinárodní soutěže v Düsseldorfu. Jako host vystoupí Jan Mach (basetový roh).

Koncert začíná v 17 hodin.

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova