Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2017

Aktuality Ročník 2017

Na festivalu zazní zachráněné varhany

Už podruhé se na festivalu rozezní varhany v Husově sboru v Dobrušce, které se podařilo zachránit v roce 2015 díky iniciativě členů spolku PROVARHANY, partnera MHF F. L. Věka.


Na nástroj z roku 1904 zahraje v sobotu 14. října Roman Perucki, významný polský koncertní varhaník a profesor na Hudební akademii v Gdaňsku, který koncertuje po celém světě a mimo to zasedá v porotách mezinárodních soutěží, je prezidentem společnosti „Musica Sacra“ a také ředitelem filharmonického orchestru v Gdaňsku. Na festivalovém koncertě představí mimo jiné i polskou varhanní literaturu.

Na skladby současných autorů, ale i velikánů Mozarta a Bacha se mohou posluchači těšit v podání Five Star Clarinet Quartet – souboru, v němž se jedinečně mísí zkušenost i vyzrálost s mládím a interpretační energií. Profesoři Hudební fakulty Akademie múzických umění Jiří Hlaváč a Vlastimil Mareš povolali své nejúspěšnější žáky Jana Macha a Irvina Venyše, aby s nimi zformovali klarinetové kvarteto, jehož krédem je především kvalita, a proto je možné tento soubor slyšet jen při výjimečných koncertech a festivalových vystoupeních. Všichni členové jsou držiteli prestižních ocenění a zastávají význačné posty v rámci hudebního života současnosti. Uskupení má široký žánrový profil, od úprav hudby barokní, přes éru klasicistní až po jazz a hudbu jihoamerickou.

Koncert začíná v 17 hodin.

Hudební příznivce bude jistě zajímat, že už o den později, v neděli 15. října se varhaník Roman Perucki představí na dopoledním benefičním koncertu Pro varhany v kostele sv. Prokopa v Přepychách. Bude se přitom jednat o neoficiální inauguraci nástroje z roku 1872, který prošel v letech 2015–2017 celkovou náročnou obnovou. Koncert začíná v 11 hodin a dění na kůru bude přenášeno videoprojekcí na plátno před oltářem.

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova