Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2018

Aktuality Ročník 2018

VIII. ročník hudebního festivalu F. L. Věka nabídne na úvod lahůdku v podobě koncertu Boni Pueri a Komorní filharmonie Pardubice

Po šesti letech se vrací na hudební festival F. L. Věka dvě tělesa, která v roce 2012 sklidila zasloužené ovace a nadchla posluchače - Komorní filharmonie Pardubice a Český chlapecký sbor Boni Pueri. Právě jim bylo právem svěřeno zahájení osmého ročníku festivalu.


Úvodní koncert Úvodní koncert se uskuteční v neděli 16. září v 17 hodin v kostele sv. Václava v Dobrušce. Spojení umění špičkového českého orchestru, kterým Komorní filharmonie Pardubice, právě vstupující do své 50. sezóny, bezesporu je, a královéhradeckého Českého chlapeckého sboru Boni Pueri, pro který bude vystoupení na Věkově hudebním festivalu prvním koncertem po návratu z velkého turné do Číny, přinese příznivcům krásné hudby jistě neopakovatelný zážitek. Součástí zahájení festivalu bude předání Ceny festivalu další výrazné osobnosti, která se významně zasloužila o kulturu v regionu.

O programu Na úvod zazní Symfonie A dur KV 201 Wolfganga Amadea Mozarta, poté chorál Svatý Václave. Na programu dále budou skladby Josefa Suka, Johanna Sebastina Bacha, od jehož narození uplynulo letos 333 let, Georga Fridricha Händela, ale i lidová píseň Ty bysterský zvony. Závěr bude patřit hudbě českého velikána Bedřicha Smetany. Symfonickou básní Vltava v úpravě pro sbor a orchestr a sborovým Proč bychom se netěšili zahajovací koncert osmého ročníku vyvrcholí.

O interpretech Komorní filharmonie Pardubice je svým obsazením menším symfonickým tělesem haydnovsko-mozartovského typu. Jako jediný profesionální orchestr Pardubického kraje má nezastupitelnou roli v hudebním životě tohoto regionu. V Pardubicích pořádá abonentní cykly, koncertuje v dalších městech kraje i celé republiky. Pravidelně se účastní nejvýznamnějších festivalů v České republice a znají ji také posluchači v mnoha prestižních koncertních sálech v Evropě i zámoří.

Český chlapecký sbor Boni Pueri byl založen v roce 1982 a postupně se zařadil mezi významná evropská hudební tělesa. Dvousetčlenný sbor dosud absolvoval na tři tisícovky samostatných koncertů po celé Evropě, Americe a Asii, vydal třináct vlastních nahrávek a na dalších dvaceti se podílel. Boni Pueri účinkovali po boku význačných umělců (José Carreras, Bobby McFerrin), natáčí pro televizi a rozhlas a spolupracují s význačnými soubory a orchestry po celém světě. Sbor absolvuje pravidelná profesionální koncertní turné po USA, Kanadě, Japonsku, Jižní Koreji, Číně, Velké Británii, Nizozemí, Dánsku, Francii, Itálii, Německu aj. Je také zván na světové hudební festivaly a v červenci 2004 se stal historicky prvním evropským hostitelem světového festivalu chlapeckých a mužských sborů “World Festival of Singing for Men and Boys”.

Vstupenky Vstupenky lze zakoupit přímo před koncertem nebo v předprodeji na IC v Dobrušce a v Novém Městě nad Metují, on-line na www.kupvstupenku.cz.

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova