Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2018

Aktuality Ročník 2018

Cenu festivalu převezme další výrazná osobnost kulturního dění regionu

V rámci slavnostního zahájení osmého ročníku festivalu bude již poosmé udělena Cena festivalu osobnosti, která se významným způsobem zasloužila o kulturu v regionu.


Po Luboši Slukovi, Václavu Rabasovi, Ivo Kašparovi, Vlastimilu Železníkovi, Jaroslavu Šarounovi, Václavu Uhlířovi a Jindřichu Bradnovi převezme v neděli 16. září 2018 v kostele sv. Václava v Dobrušce Cenu Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka pan Pavel Kováříček.

Pavel Kováříček, kulturní a hudební patriot, stál jako ředitel úctyhodných 35 let (1981–2017) v čele ZUŠ v Rychnově nad Kněžnou. Díky jeho iniciativě byla zakoupena také mimořádně kvalitní kopie dvoumanuálového historického cembala z dílny pana Vyhnálka.

Na svoji éru v čele ZUŠ v Rychnově nad Kněžnou vzpomíná Pavel Kováříček takto: Rád vzpomínám na počáteční nadšení a nezbytné vize, které se podařilo do značné míry naplnit. Počet žáků školy se z původních 300 zvýšil na 800, pedagogický sbor se rozrostl z 10 na 30 učitelů, škola se přestěhovala do lepších prostorů. Nezapomenutelných je pro mě také patnáct let koncertování s komorním orchestrem. Co je však nejdůležitější, to jsou stovky dětí, které naší školou prošly. Mnozí se absolvovaným uměleckým oborům dnes věnují profesionálně, řada z nich učí na různých typech škol, veliký počet bývalých žáků posiluje amatérské soubory a sbory. Příjemné je setkávání s absolventy, kteří se do školy vracejí se svými malými dětmi v roli rodičů.

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova