Mezinárodní hudební festival F. L. Věka / 2018

Aktuality Ročník 2018

Sváteční víkend ve společnosti legend české kultury

Hudební festival F. L. Věka připravil na sváteční svatováclavský víkend dva pozoruhodné komorní koncerty, na nichž se představí významné osobnosti české kultury.


O interpretech a programu

V pátek 28. září vystoupí v kostele Máří Magdalény v Deštném v Orlických horách mezinárodně vyhledávaný varhaník a hráč na historické nástroje Jaroslav Tůma spolu s hereckou legendou, nositelem několika cen Thálie Josefem Somrem. Jaroslav Tůma zahraje hudbu Johanna Sebastiana Bacha na nově zrestaurovaný varhanní positiv z roku 1878 a vzácný klavichord z roku 1787. Uměleckým přednesem ho doplní charismatický herec Josef Somr, který ocituje texty Petra Lotara, Charlese-Maria Widora a Alberta Schweitzera.

V neděli 30. září se festival vrátí zpět do Dobrušky. V kostele sv. Václava se představí světově proslulá sopranistka Gabriela Beňačková a v mnoha zemích známý kytarista Lubomír Brabec. Posluchači se mohou těšit na Brabcovu virtuozitu i na oblíbenou árii Rusalky „Měsíčku na nebi hlubokém“. Pěvkyně Gabriela Beňačková byla od roku 1974 sólistkou Vídeňské státní opery, zpívala také v Metropolitní opeře v New Yorku nebo v milánském Teatro alla Scala. Pyšní se nejvyššími státními vyznamenáními – Národní umělkyně, Státní vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti umění, od rakouské vlády obdržela nejvyšší umělecké uznání „Kammersingerig". Její vystoupení jsou stále největším uměleckým zážitkem. Kytarista Lubomír Brabec patří k nejvýznamnějším koncertním kytaristům současnosti a odborné kritiky ho řadí k nejbrilantnějším na světě. Ovládá pestrou škálu loutnové a kytarové literatury a za svou kariéru natočil více než 30 CD.

Oba koncerty začínají v 17 hodin.

Festivalový autobus – Pro majitele vstupenek a abonentek připravili pořadatelé zdarma festivalový autobus, který pojede na trase: Nové Město nad Metují, Na Rychtě (15.45) – Dobruška, nádraží bus (16.00) – Dobruška, Laichterova (16.10) – Deštné v Orlických horách a zpět.

Vstupenky jsou v předprodeji na informačních centrech v Dobrušce a Novém Městě nad Metují, on-line na www.kupvstupenku.cz.

         «« Zpět

Kostel sv. Ducha
Renesanční kostelík, jehož současná podoba byla daná rekonstrukcí v druhé polovině 16. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Ducha

Kostel sv. Václava
Barokní přestavba architekta Mikuláše Rossiho z počátku 18. století.

více         »» ««         méně

Kostel sv. Václava

Synagoga čp. 646
Novogotická stavba z r. 1867, postavená na místě dřívější synagogy, zničené požárem.

více         »» ««         méně

Synagoga čp. 646

Společenské centrum – Kino 70
Moderní stavba z roku 1969. V roce 2010 prošla náročnou přestavbou.

více         »» ««         méně

Společenské centrum – Kino 70

POHODA venkova
Místní akční skupina

více         »» ««         méně

POHODA venkova